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Public funds may be used to purchase customized uniforms
P|aquem]ne' Louisiana 70764 for empioyees of the clerk of court's office as long as the
uniforms are worn pursuant lo an official office policy and
remain the property of the clerk of court's office. However,
including a clerk of court's name on a uniform shirt would be

s, considered advertisement since the purpose of such does not
Dear Ms. Patin: fall under one of the exceplions provided for in La. R.S,
43:111.1.

You have requested an opinion of the Attorney General regarding the legality of placing
your name along with the state seal on uniform shirts for employees of the Iberville
Parish Clerk of Court's Office. Your request has been assigned to me for research and
reply.

It is our understanding from the information you have provided, that the state seal would
be customized for your office to include the addition of your name and placed on the
uniforms of office personnel to be worn while they are engaging in official duties.
Because your request essentially concerns the use of public funds, it must be

addressed in light of La. Const. art. VIl, § 14, which provides, in pertinent part, as
follows:

(A) Prohibited Uses. Except as otherwise provided by this constitution,
the funds, credit, property, or things of value of the state or of any political
subdivision shall not be loaned, pledged, or donated to or for any person,
association, or corporation, public or private.

The Louisiana Supreme Court has determined that this constitutional provision is
violated when public funds are gratuitously alienated. Board of Directors of the Industrial
Development Board of the City of Gonzales, Louisiana, Inc. v. All Taxpayers, Property
Owners, Citizens of the City of Gonzales, (La. 9/6/06), 938 So.2d 11 (the "Cabela's
case"). In light of the Cabela's case, it is the opinion of this office that in order for an
expenditure or transfer of public funds to be permissible under Art. VIl, Sec. 14(A), the
public entity must have the legal authority to make the expenditure and must show: (i) a
public purpose for the expenditure or transfer that comports with the governmental
purpose for which the public entity has legal authority to pursue; (ji) that the expenditure
or transfer, taken as a whole, does not appear to be gratuitous; and (iii) that the public
entity has a demonstrable, objective, and reasonabie expectation of receiving at least
equivalent value in exchange for the expenditure or transfer of public funds.
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This office has consistently stated that uniforms may be purchased with public funds
and given to the staff as long as they remain the property of the public entity and are
worn pursuant to an official policy that requires wearing of the uniform. See, La. Atty.
Gen. Op. Nos. 11-0141, 10-0078; La. Atty. Gen. Op. Nos. 02-0476 (opining that
“providing uniforms to Town employees was a donation of public funds and such is
prohibited by Article 7, Section 14 of the Louisiana Constitution. But if the uniforms
remain the Town's property and are worn pursuant to a formal policy, the Town may do
s0.");, and La. Afty. Gen. Op No. 08-0311 (stating that “items given by a police
department to an officer for the purpose of performing his duties as an officer
constitutes police equipment and public property. Because public funds are used to
purchase police equipment all equipment issued to an officer is the public property of
the police department and must be returned when the employee ceases employment."),
Therefore, it is the opinion of this office that your office may purchase uniforms for staff
with public funds as long as the uniforms remain the property of the office and are worn
pursuant to an official policy which requires office personnel to wear the uniform.

However, please note that La. R.S. 43:111.1 applies to advertisements paid with public
funds and states as follows:

No public funds shall be used in whole or in part for the payment of the
cost of any advertisement containing therein the name of any public
official whether elected or appointed; provided, however that the
provisions of this section shall in no case be construed to apply to
advertisements or notices required or authorized by faw to be published or
to any advertisements placed by any public agency or body authorized by
law to advertise in the furtherance of its functions and duties.

The plain wording of La. R.S. 43:111.1 clearly prohibits using public funds to purchase
advertisements containing the name of a public official except when it is so authorized
by law or in furtherance of her functions and duties. Additionally, our office has
previously addressed the issue of using public funds for advertisements of public
officialis. In La. Atty. Gen. Op. No. 98-0201, this office addressed whether public funds
could be used on business cards, office stationary, and lapel pins that included a public
official's name. This office concluded that ordinary business cards and office stationary
do not constitute advertisements as they serve a primary function of providing
information to the recipient and identifying the sender. The function of business cards
and stationary is well-recognized and common in the ordinary conduct of business
affairs. However, lapel pins given out at conventions and other events, on the other
hand, fall more in the nature of advertising.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that the Iberville Clerk of Court's
Office may use public funds to purchase customized uniforms as long as the uniforms
are worn pursuant to an official court policy and remain the property of the Clerk of
Court's Office. However, including a clerk of court's name on a shirt would be
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considered advertisement since the purpose of doing so does not fall under one of the
exceptions provided forin La. R.S. 43:111.1.

We hope that this opinion has adequately addressed the legal issues you have raised.
If our office can be of any further assistance, please do not hesitate to contact us.

With best regards,

JEFF LANDRY
ATTORNEY GENERAL
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Erin C. Day
Assistant Attorney General
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