
 

 

 
 
 
 
 

October 8, 2015 
OPINION 15-0056 

  
 
 
 
 
Mr. Rickey J. Huval, Sr. 
Iberia Parish Assessor 
300 Iberia Street, Suite B-100 
New Iberia, LA  70560 
 
Dear Mr. Huval: 
 
Our office received your request for an opinion concerning the application of Louisiana’s 
Public Records Act, La. R.S. 44:1 et seq., to a request for data from the Assessor.  Your 
request does not dispute the application of the Public Records Act to your office or to 
the particular records at issue.  Rather, your request concerns questions which have 
arisen in the course of your office providing access to records under these laws. 
 
Your request letter notes that your office possesses information from the tax rolls in an 
electronic format.  You indicate that the preparation of this information in this format 
costs tens of thousands of dollars, and that your office contracts with a software 
company to convert the information gathered to an electronic format and to make tax 
roll information publicly available on your website.  This software company provides a 
copy of the disc containing information you gather in the process of preparing the tax 
rolls to the sheriff, as tax collector; the clerk of court, as recorder of mortgages; and the 
Louisiana Tax Commission. 
 
Your request further indicates that all of the public information is posted on your website 
as well as the website of the Louisiana Tax Commission.  You state that you have 
received a request to prepare a disc containing the records at issue for ten dollars.   
 
In light of the above, you have asked whether you are required to provide the requestor 
with the information for what you view as a nominal fee, or whether you may respond by 
referring them to your website.  Additionally, you ask whether the requestor is permitted 
to request the same information from the sheriff or clerk of court in an effort to avoid 
paying the Iberia Parish Assessor for copies of the records. 
 
As a general matter, we note that "[a]ll taxable property in the state, except public 
service properties, shall be assessed by the several assessors."  La. R.S. 47:1957(A).  

90 – C – PUBLIC RECORDS 
 
La. Const. Art. XII, §3 La. R.S. 44:1 et seq. 
 
 
If the assessment rolls are maintained by the assessor in a 
manner which permits a copy to be easily made onto a disc, 
he or she must provide an electronic copy of the records in 
response to a public records request, but may assess a 
reasonable fee to the requestor in doing so.  An individual can 
make a public records request to the sheriff or clerk of court 
for public information delivered to either by the assessor. 
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Assessors are charged with the responsibility to list and assess all property within their 
respective parishes, except for property subject to direct assessment by the tax 
commission.  Id.  Specifically, as described by La. R.S. 47:1957(B), all taxable property 
shall be listed and assessed at the proper percentage of its fair market or use value. 
 
Once the assessment lists have been approved by the parish governing authorities as 
boards of reviewers, La. R.S. 47:1993(A)(1) directs for copies of the grand 
recapitulation sheet to be delivered to the legislative auditor and for copies of the 
assessment rolls to be delivered to: the tax collector, the Louisiana Tax Commission 
and the recorder of mortgages.  Specific to your inquiry, La. R.S. 47:1993(A)(2) 
provides: 
 

If an assessor uses electronic data processing equipment to prepare the 
assessment rolls, the assessment data produced shall be made available 
upon request in a useable electronic media.  The assessors shall prepare 
any such electronic assessment roll made available to tax collectors in 
American Standard Code for Information Interchange (A.S.C.I.I.) and may 
charge the tax collector a fee for preparing such information.  This fee 
shall not exceed the actual cost of reproducing a copy of the assessment 
data in a useable electronic media and may be based upon the amount of 
data reproduced, any costs associated with converting to A.S.C.I.I., the 
amount of time required to reproduce the data, and any office supplies 
utilized in compiling and reproducing the data. 

 
You have asked whether you are required to provide an electronic copy of the 
information on a disc or whether you may simply refer the requestor to your website.  As 
La. R.S. 47:1993(A)(2) makes clear, if you utilize electronic data processing equipment 
in the preparation of assessment rolls, you must produce the assessment data in a 
useable electronic media.  You have indicated that your office does utilize electronic 
data processing equipment in the preparation of assessment rolls, and further, that you, 
through making such information available via a searchable database on your website, 
also make the data available in a useable electronic media.  In other words, an 
individual may look at your website, capture and copy the data which appears when 
looking up a particular property, and then paste that data into a separate document, 
from which he or she could compile information about separate, multiple properties.  
However, your inquiry asks whether you must also provide a copy of the electronic files 
onto a separate disc, if requested to do so.  In our view, the response to this question 
depends upon whether you maintain the information in a format from which you could 
copy the files onto a disc.  
 
In La. Atty. Gen. Op. No. 11-0210, you asked this office for an opinion about providing 
electronic copies to a requestor in a scenario where you did not maintain the information 
in the format requested.  Thus, we proceed with this opinion request assuming that you 
do maintain the information in a manner which permits you to provide a copy onto a 
disc. 



OPINION 15-0056 
Mr. Rickey J. Huval, Sr. 
Page 3 
 
 

 

 
The right of access to public information is guaranteed by La.Const. art. XII, § 3, which 
provides, “[n]o person shall be denied the right to observe the deliberations of public 
bodies and examine public documents, except in cases established by law.”  The Public 
Records Law, which can be found at La. R.S. 44:1 et seq., was enacted by the 
Louisiana Legislature to protect and define the constitutional right of access to public 
documents.  The Louisiana Supreme Court has instructed liberal construction of the 
Public Records Law, with any doubt being resolved in the favor of access.1  Unless an 
exception to the Public Records Law is applicable, a custodian has the responsibility 
and duty to provide access to public records, and the public has a right to copy, inspect 
or reproduce public records.2  The most directly potentially applicable exception to the 
information at issue is La. R.S. 47:2327, which is incorporated as an exception to the 
Public Records Act at La. R.S. 44:4.1(B)(32).3  To the extent the requested record 
includes material specifically exempt from inspection, a custodian may separate the 
nonpublic material, and then make the public record available for examination.4  
 
The issue of whether or not the fundamental right of access includes the right to obtain 
electronic copies of those records was addressed in Johnson v. City of Pineville.5  In 
determining that the requestor was entitled to electronic copies of e-mails requested, 
the court reasoned: 
 

We live in an age of technology in which private individuals, as well as 
government, can use information technology to create astronomical 
numbers of documents.  To allow Pineville to create such voluminous 
records using information technology and then deny the use of that same 
technology to the public reviewing those records would strike directly at 
the heart of the public’s fundamental right of access to public records that 
is guaranteed by the Louisiana constitution.  When confronted with public 
records of goliath proportions, the average citizen’s fundamental right of 
access would prove illusive if he is denied the opportunity to use the very 
technology which helped create the overwhelming amount of information.  
To reproduce over 13,000 e-mails on paper, when other safe, efficient, 
and reasonable means are available, is unnecessarily laborious, costly, 

                                                 
1 Title Research Corp. v. Rausch, 450 So.2d 933 (La. 1984); Landis v. Moreau, 00-1157 (La. 2/21/01), 
779 So.2d 691.   
2 La. R.S. 44:31. 
3 La. R.S. 47:2324 references the assessor’s ability to utilize self-reporting forms in obtaining information 
from property owners.  Specific to disclosure of such forms, La. R.S. 47:2327 provides: 

Forms filed by a taxpayer pursuant to this Act shall be confidential and shall be used by 
the assessor, the governing authority, and the Louisiana Tax Commission solely for the 
purpose of administering the provisions of this Act.  Such forms shall not be subject to the 
provisions relative to public records as set forth in Title 44 of the Louisiana Revised 
Statutes of 1950, provided however, that such forms shall be admissible in evidence and 
subject to discovery in judicial or administrative proceedings according to general law 
relating to the production and discovery of evidence. 

4 La. R.S. 44:32(B). 
5 2008-1234 (La. App. 3 Cir. 7/8/09), 9 So.3d 313. 
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wasteful, and conflicts with the legislative intent of making public records 
as available as possible.6   

 
As our office noted in La. Atty. Gen. Op. No. 11-0219, the above discussion from the 
Third Circuit Court of Appeals does not intend to stand for the conclusion that a 
requestor may always dictate the exact manner in which a public record is produced.  
However, it is the opinion of this office that if the custodian maintains a record requested 
in two electronic formats: one which may be easily transferred to a disc and also in a 
searchable database on a website, it is reasonable to request the custodian provide an 
electronic copy on a disc in addition to providing public access on the website.   
 
Your request expresses concern for transferring an electronic copy of this information to 
a disc for a “nominal fee” since these records cost a significant amount of public dollars 
for your office to prepare.  Your request provides no information about the actual cost 
your office would incur in reproducing the record in this format. 
 
The Public Records Act allows a custodian to charge a “reasonable fee” for making 
copies of public records.7  What constitutes a reasonable fee is ultimately a fact-specific 
question.8  However, we do note that the Public Records Act is not designed to recoup 
costs incurred by a public entity in preparing the records requested.  Similar to the 
scenario you have presented, though, when considering what constituted a reasonable 
fee for providing access to an electronic copy of the assessment rolls, the First Circuit 
Court of Appeals stated: “This fee does not include the original cost of generation of the 
information or the actual value of the information.  It does include, at a minimum, the 
actual costs for making the copies.”9   
 
You also ask whether someone is permitted to request a copy of the disc your office 
delivers to the sheriff or clerk of court.  While your office creates the record, the sheriff 
and clerk of court receive a copy of this record in the course and scope of performing 
their public duties.10  There is nothing specifically in the law which makes confidential 
the records you have submitted to the sheriff and clerk of court.11  Thus, there is nothing 

                                                 
6 Id. at 319-20. 
7 Since the office of the Iberia Parish Assessor is not a state agency, La. R.S. 44:32(C)(1)(a) governs.  
La. R.S. 44:32(C)(2) addresses the fees which may be assessed for providing copies of public records 
held by state agencies. 
8 “…the question of what constitutes a reasonable fee turns on the facts and circumstances of each 
individual request.”  Granger v. Litchfield, 94-0114 (La. 1 Cir. 11/10/94), 645 So.2d 1262, 1265, writ 
granted in part, judgment reversed in part by 94-3017 (La. 3/3/95), 649 So.2d 397 (reversal not related to 
the conclusions cited within this opinion). 
9 Id. at 1264. 
10 The definition of “public record” in La. R.S. 44:1(A)(2)(a) specifically includes “[a]ll records…regardless 
of physical form or characteristics, including information contained in electronic data processing 
equipment, having been used, being in use, or prepared, possessed or retained for use in the conduct, 
transaction, or performance of any business, transaction, work, duty, or function which was conducted, 
transacted, or performed by or under the authority of the constitution or laws of this state…” 
11 Again, we note the confidentiality of the forms referenced in La. R.S. 47:2324, if applicable, which 
would be proper to exclude from production.  
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which prohibits someone from making a request to the clerk of court or sheriff for 
records prepared by you, and nothing requiring the clerk of court or sheriff to refer a 
requestor to you as the exclusive source for copies of this data on a disc.  Further, a 
similar argument was rejected by the Granger court, wherein the assessor filed suit to 
enjoin the sheriff from providing a copy of the computerized tax rolls to a requestor, 
arguing that the requestor should be required to obtain the record from the entity that 
created the record.12  The court recognized the sheriff had custody of the computerized 
tax rolls; the public was entitled to make a request of a copy of the record from the 
sheriff, despite the fact that the assessor incurred the cost in creating the record; and it 
was reasonable for the sheriff to charge the requestor the actual fee incurred by the 
sheriff in making the digital copy of the record. 
 
In conclusion, it is the opinion of this office: 
 

• If you maintain public records in a manner which permits you to easily make a 
copy onto a disc, you are required to provide such a copy to a requestor, even if 
you also make the data publicly available via a searchable database on a 
website. 

• You are permitted to charge a “reasonable fee” for providing a copy of a public 
record.  While this fee is not intended to represent the cost incurred by your office 
in generating the information or the value of the information, it does include the 
actual costs your office incurs in making the copies. 

• An individual is permitted to make a request to the sheriff or clerk of court for the 
assessment information you forward to each pursuant to La. R.S. 47:1993.  
Either is permitted to charge a fee for providing access to this information under 
the Public Records Act. 

 
We hope that this opinion has adequately addressed the legal issues you have raised.   
If our office can be of any further assistance, please do not hesitate to contact us.   

 
With best regards, 

 
      JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
      ATTORNEY GENERAL 

 
            BY:___________________________  

      Emalie A. Boyce 
      Assistant Attorney General  
JDC: EAB 
  

                                                 
12 645 So.2d 1262. 
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90 – C – PUBLIC RECORDS 
 
La. Const. Art. XII, §3  La. R.S. 44:1 et seq. 
 
 
If the assessment rolls are maintained by the assessor in a manner which permits a 
copy to be easily made onto a disc, he or she must provide an electronic copy of the 
records in response to a public records request, but may assess a reasonable fee to the 
requestor in doing so.  An individual can make a public records request to the sheriff or 
clerk of court for public information delivered to either by the assessor.  
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