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Ms. Deborah Cunningham Foshee 
Parish Attorney 
Jefferson Parish Government 
1221 Elmwood Park Blvd 
Suite 701 
Jefferson, LA 70123 
 
 
 
Dear Ms. Cunningham Foshee: 
 
Your request for an Attorney General’s Opinion has been assigned to me for 
research and reply.  On behalf of Jefferson Parish, you have asked for our 
opinion as to whether the Parish may donate surplus computers to a private 
company for proper recycling and refurbishment without offering the material at 
public auction or private sale. 
 
According to your request, the Parish has accumulated a large amount of 
outdated, surplus computers and other equipment. Although the Parish is familiar 
with the various statutory authorities that govern the disposal of surplus movable 
property, your opinion request notes that the Parish has concerns about the cost 
of properly disposing of hazardous electronic waste. You state that due to the 
purchase of computers by junk dealers, electronic waste may find its way into 
landfills after public auction. You further indicate that components of the 
electronics are hazardous and have the potential to leach and harm the 
environment and residents. Considering the fact that the surplus computers are 
outdated and have little value, in addition to the ultimate cost to the Parish for 
offering the items at auction and the possible environmental cost associated with 
the waste, you ask whether donating the surplus computers to a company for 
proper recycling and refurbishment without offering the computers at public 
auction or private sale is allowed by law.  
 
As previously recognized by our office, political subdivisions of the state may sell 
their surplus movable property at a public auction conducted pursuant to La. Rev. 
Stat. 49:125, through an Internet computer auction pursuant to La. Rev. Stat. 
33:4711.1, or at a public sale under La. Rev. Stat. 33:4712(F) if the property to 
be sold is appraised at less than $5,000. See Attorney General Opinion Nos. 09-
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0233, 11-0026. Also, with respect to surplus computer equipment, we note that 
La. Rev. Stat. 38:2320 authorizes political subdivisions to establish procedures to 
give public schools and technical colleges first priority to purchase such 
equipment. 
 
La. Rev. Stat. 49:125 provides for the sale of surplus property by political 
subdivisions, and states that “the state or any board, commission, department or 
agency of the state or any political subdivision of the state is hereby authorized to 
sell surplus movable property at public auction, in addition to the other methods 
provided by law for such sales.”    
 
La. Rev. Stat. 33:4711.1 authorizes a political subdivision to sell surplus property 
through the use of electronic technology, including Internet websites that facilitate 
such sales, whether privately or publicly owned. The statute allows the political 
subdivision to pay the costs associated with the sale from the proceeds of such 
sale.  
 
La. Rev. Stat. 33:4712 (F) authorizes a political subdivision to sell movable 
property which has an appraised value of $5,000 or less at a private sale, 
provided there is a resolution passed that gives the reasons for the action and 
setting therein the minimum price and terms of the sale. In addition, notice of the 
resolution and proposed sale must be published at least fifteen days prior to the 
date of the sale and the sale must be made to the highest bidder. 
 
Each of the statutory references cited above is subject to the general provisions 
of Louisiana Constitution Article VII, Section 14 which generally prohibits the 
gratuitous alienation of public property. As recognized in Attorney General 
Opinion No. 98-352, Article VII, Section 14 generally prohibits the outright 
donation of surplus public property. Furthermore, Article VII, Section 14 
mandates that the Parish receive equivalent value in exchange for the sale or 
transfer of its publicly owned property. 
 
Thus, it is the opinion of this office that the Parish may not donate its surplus 
computers to a private company for recycling and refurbishing. However, the 
Parish does have the authority to sell its surplus movable property pursuant to 
the procedures outlined in La. Rev. Stat. 49:125, La. Rev. Stat. 33:4711.1 or La. 
Rev. Stat. 33:4712(F).  The Parish may also sell or transfer its surplus movable 
property to another political subdivision without the necessity of public bid and 
advertisement pursuant to La. Rev. Stat. 33:1321, et seq.  In each instance, the 
Parish is required to receive commensurate value in return for the sale or transfer 
of the surplus movable property. Although we are not in a position to question or 
doubt the concerns of possible environmental contamination raised in your 
opinion request, we are of the opinion that such concerns do not obviate the 
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Parish’s obligation under law to determine the value of its surplus property, follow 
the applicable procedures for alienating such surplus property, and ensure that it 
receives equivalent value in return for the alienation of such surplus property.  

 
We trust this adequately responds to your request. However, if our office can be 
of further assistance, please do not hesitate to contact us. 

 
Yours very truly, 

 
      JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
      ATTORNEY GENERAL 
 
 
     BY: ____________________________ 
      MICHAEL J. VALLAN 
      Assistant Attorney General 
 
JDC/MJV/chb 
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