
 
 
 
 
 
 

January 20, 2012 
OPINION 11-0240 

 
 

Honorable Michael A. McNab 
Justice of the Peace, Ward F 
St. Bernard Parish 
2003 Pelitere Drive 
Chalmette, LA  70043 
 
 
Dear Mr. McNab: 
 
You have asked this office to advise whether you may continue to serve as 
Justice of the Peace for Ward F in St. Bernard Parish and at the same time hold 
full-time appointive office as a deputy clerk for the St. Bernard Parish Clerk of 
Court. 
 
Applicable here is the Dual Officeholding and Dual Employment Law, La. R.S. 
42:61, et seq., the state law which sets forth certain prohibited combinations of 
public office and/or public employment.  A legal analysis relative to the dual 
officeholding and dual employment provisions first requires a determination as to 
the types of positions held.  This categorization is important because the 
statutory prohibitions contained in La. R.S. 42:63 apply only to a person holding 
certain combinations of elective office, appointive office, and employment as 
those terms are specifically defined by La. R.S. 42:62. 
 
A deputy clerk of court holds an appointive office as defined by La. R.S. 42:62(2) 
because it is an “office...which is specifically established or specifically 
authorized by the constitution or laws of this state…which is filled by 
appointment…by an elected or appointed public official…”  The position of 
deputy clerk is established by LSA-Const. Art. 5 § 28(A), which provides in part 
that “the clerk may appoint deputies with duties and powers provided by law and, 
with the approval of the district judges, he may appoint minute clerks with duties 
and powers provided by law.”  See also LSA-C.C.P. Art 255, which further 
provides for the position of deputy clerk.1 

                                                 
1
 La. C.C.P. Art. 255 is entitled “deputy clerks and other employees” and provides: 

Except as otherwise provided by law, a deputy clerk of a court possesses all the powers and authority 
granted by law to the clerk, and may perform any of the duties and exercise any of the functions of the clerk.  
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The position of justice of the peace is considered an elective office as defined by 
La. R.S. 42:62(1), providing: 
  

(1) Elective office means any position which is established or 
authorized by the constitution or laws of this state or by the charter 
or ordinances of any political subdivision thereof, which is not a 
political party office, and which is filled by vote of the citizens of this 
state or of a political subdivision thereof.  

 
The prohibition of the dual officeholding law applicable in this matter is La. R.S. 
42:63(D), providing in pertinent part: 
 

D.  No person holding an elective office in a political subdivision of 
this state shall at the same time hold another elective office or full-
time appointive office in the government of this state or in the 
government of a political subdivision thereof... 

 
[Emphasis added]. 
 

La. R.S. 42:63(D) prohibits the holding of both elective office and full-time 
appointive office.  Accordingly, it is the opinion of this office that a full-time deputy 
clerk may not at the same time hold the elective office of justice of the peace. 

 

However, please note that a part-time position is defined as working less than 
thirty-five hours per week.2 Thus, if a deputy clerk of court reduces the hours 
worked to less than thirty-five hours per week, the deputy clerk of court position 
would be considered part-time. In that case, La. R.S. 42:63(D) would not prohibit 
a justice of the peace from at the same time holding the position of part-time 
deputy clerk of court. 

 

Notwithstanding our conclusion that a justice of the peace would not violate the 
dual officeholding provisions by holding at the same time a position as part-time 

                                                                                                                                                 
Deputy clerks and other employees of a clerk or court are subject to his direction and supervision, and shall 
perform the duties assigned to them by law, the court, and the clerk. 
 
The clerk of court is responsible for the performance or nonperformance of their official duties by his 
deputies and other employees. 
 
2
 Full-time and part-time are terms defined by La. R.S. 42:62(4) and (5), stating: 

 
(4)  Full-time means the period of time which a person normally works or is expected to work in an 
appointive office or employment and which is at least seven hours per day of work and at least thirty-five 
hours per week of work. 
 
(5)  Part-time means the period of time which a person normally works or is expected to work in an 
appointive office or employment which is less than the hours of work defined in this Section as full-time.  
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deputy clerk, be advised that Justices of the Peace are governed by the Code of 
Judicial Conduct, which is within the authority of the Judiciary Commission to 
administer.  We suggest that you also contact the Judiciary Commission, 601 St. 
Charles Avenue, New Orleans, LA 70130, phone (504) 568-8299, regarding your 
inquiry as to whether you would violate the Canons of the Code of Judicial 
Conduct3 by accepting a position with the clerk’s office.  

 

We hope the foregoing is helpful to you. Should you have other questions with 
which we may provide assistance, please contact this office. 

 

      Very truly yours, 
 
      JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
      ATTORNEY GENERAL 
 
 
     BY: ________________________________ 
      KERRY L. KILPATRICK 
      ASSISTANT ATTORNEY GENERAL 
 
 
KLK:arg   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                                                 
3
 For instance, in the case of In re McInnis, 769 So.2d 1186 (La. 2000), upon recommendation of the 

Judiciary Commission, the Louisiana Supreme Court censured the Justice of the Peace of Ward 1, St. 
Bernard Parish, because he maintained a financial relationship with the sheriff’s office--first as a full-time 
employee and commissioned deputy and then as an independent contractor--while a sitting justice of the 
peace, and after he was advised that such a relationship was a violation of Canons 1, 2(A), and 5(C)(1) of 
the Code of Judicial  Conduct

3
.  Under McInnis, employment with the sheriff’s office tends to “involve the 

judge in frequent transactions with lawyers or persons likely to come before the court on which he or she 
serves” in violation of Canon 5(C)(1). 
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