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Honorable Tammy Foster RS. 40:2601, et seq.; RS. 40:2612; R.S. 40:2616; RS. 13:4521. 

Sabine Parish, Clerk of Court 
The	 1997 legislative changes to RS. 40:2612 provide that a claimant in a

11 th Judicial District Court	 forfeiture procedure is no longer required to file or post a bond. Court costs 
assessed and related to a forfeiture and sale proceedings authorized by RS.Many. Louisiana 71449 
40:2616(A) should be paid as a priority as set forth in RS. 40:2616(8)(2), or 
paid by a claimant if included in a final judgment pursuant to R.S. 40:2612E. 

Dear Honorable Foster: 

Your request for an opinion has been forwarded to me for research and reply. In your 
request, you have explained that the 1997 Louisiana Legislative session amended RS. 
40:2612. Based upon these amendments, you would like to know if La. Atty. Gen. Op. 
97-159, as it pertains to court costs collected by the Clerk of Court (i.e., Clerk of Court's 
fees, Judge's Supplemental Fund, Judicial Expense Fund, Sheriff's costs), is still 
accurate. You raise the following questions: 

1.	 Considering the effect of Act 1334 of 1997 [which removed portions of 
subsection E of RS. 40:2612], is La. Atty. Gen. Op. 97-159 still accurate? 

2.	 When distributions are made from the Special Asset Forfeiture Fund in 
accordance with RS. 40:2616(B), should court costs be distributed pursuant 
to the order of priority? 

3.	 Does the judgment need to specifically include or address court costs under 
the foregoing provisions? 

4.	 Who shall pay court costs in a forfeiture proceeding under R.S. 40:2616? 

I.	 Louisiana Attorney General Opinion 97-159 and Act 1334 of the 1997 
Louisiana Legislative Session 

In La. Atty. Gen. Op. 97-159, our office analyzed RS. 40:2616 to determine what action 
the Clerk of Court's office could take in a forfeiture proceeding to ensure payment of 
court costs. We opined that R.S. 40:2616(B), the particular subsection that enables the 
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Clerk of Court to collect court costs, must be read within the context of the Louisiana's 
Forfeiture Act, RS. 40:2601 et seq., as well as other applicable provisions. Specifically 
our office stated as follows: 

LSA RS. 40:2616(B) is invoked only where there is a claimant contesting 
the forfeiture proceedings. The clerk of court may collect the costs 
incurred in the proceeding if the presiding judge casts the claimant with 
those costs after the satisfaction of a bona fide security interest or lien. 
See LSA RS.[40:]2616(B)(1). Furthermore, the allotted costs would 
reasonably come from the bond that the claimant must file along with his 
answer pursuant to LSA R.S. [40.]2612(E). 

La. Atty. Gen. Op. 97-159 (emphasis added). 

Our office further noted that if the claimant is not cast with court costs, then neither the 
State of Louisiana nor any of its political subdivisions are responsible for paying the cost 
pursuant to the exemption set forth in RS. 13:4521. Furthermore, in the event a 
claimant either failed to file an answer and bond, or failed to make such a filing within 
the permissible time period, then the presiding judge could not allot or asses court costs 
against the claimant. 

Our office then concluded that the Clerk of Court would be entitled to payment of court 
costs incurred in forfeiture proceedings from either the bond filed by the claimant; from 
claimant who had been ordered to pay the court costs in a final judgment or as a priority 
payment from the proceeds of any sale of forfeited property conducted in accordance 
with RS. 40:2616(A) and (B). In a sale of forfeited property, the District Attorney's 
office would distribute the sale proceeds in the order of priority as set forth in RS. 
40:2616(8) which places court costs as a priority two payment. 

The foregoing opinion was released before Act 1334 ("Act") of the 1997 Louisiana 
Legislative Session became law. The Act amended RS. 40:2612(E), which was cited in 
La. Atty. Gen. Op. 97-159. 

II.	 How Did the 1997 Louisiana Legislative Amendments Impact R.S. 
40:2612(E)? 

As it was originally enacted, RS. 40:2612(E) required a claimant in a civil in rem action 
to file a bond when he or she filed his or her answer to the petition. The statute also 
authorized the submission of sureties with district court approval in forfeiture cases, 
upon the mandatory condition that the claimant pay all costs and expenses as provided 
in RS. 40:2615. Now, RS. 40:2612(E) simply requires the following: 
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The answer shall be filed within fifteen days after service of the civil in rem 
petition. No claimant shall be required to pay court costs to contest a 
forfeiture proceeding, except in a final judgment. 

(West 2012)(emphasis added). 

Statutory interpretation begins with the language of the statute. 1 Where a statute is 
clear and unambiguous and its application does not lead to absurd consequences, the 
law shall be applied as written and no further interpretation may be made in search of 
the intent of the legislature.2 In statutory construction the word "shall" is mandatory.3 

At the outset it should be noted that a bond is no longer required to be filed by the 
claimant to contest the forfeiture of property. Applying the standard rule for statutory 
interpretation to RS. 40:2612(E), as amended, it is clear that a claimant in a forfeiture 
proceeding shall not be required to pay any court costs to contest a forfeiture 
proceeding. The statutory language does, however, authorize the court to require a 
claimant to pay costs in a final judgment. 

Due to the legislative amendment to RS. 40:2612(E), the conclusion of La. Atty. Gen. 
Op. 97-159, strictly as it pertains to any requirement that a claimant file a bond in a 
forfeiture proceeding, should no longer be relied upon. 

III.	 Should Court Costs Be Distributed in the Order of Priority When 
Distributions are Made From the Special Asset Forfeiture Fund Pursuant to 
R.S. 40:2616(B)? 

Yes. RS. 40:2616(A) outlines the process for the sale and deposit of forfeited property 
and R.S. 40:2616(8) establishes the Special District Attorney Asset Forfeiture Fund and 
the process for the distribution of forfeited property or sale proceeds of forfeited property 
and states as follows: 

A. (1) Except as provided in Paragraph (2) of this Subsection, when 
property is forfeited under the provisions of this Chapter, the district 
attorney shall authorize a public sale or an auction sale conducted by a 
licensed auctioneer without appraisal of that which is not required by law 
to be destroyed and which is not harmful to the public. The proceeds of 
any sale and any monies forfeited or obtained by judgment or settlement 
under this Section shall be deposited in the Special Asset Forfeiture Fund 
as established herein until disposed of pursuant to court order. 

State v. Benoit, 2001-2712(La. 2002). 817 SO.2d 11, 13. 
2	 Jd.; C.C. art. 9. 
3	 R.S. 1:3; Trahan v. Trahan, 2010-0109 (La.App. 1 Cir. 6/11/10).43 SO.3d 218. 
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(2) If the property seized is a motor vehicle, the seizing agency may retain 
use of the motor vehicle for use in the course and scope of undercover 
surveillance and investigation of violations of the Louisiana Controlled 
Dangerous Substances Law. All other property forfeited under the 
provisions of this Chapter shall be sold as provided in Paragraph (1) of 
this Subsection. 

B. A Special Asset Forfeiture Fund is hereby established within the 
Special District Attorney Asset Forfeiture Trust Fund. All monies obtained 
under the provisions of this Chapter shall be deposited in the fund. The 
court shall ensure the equitable distribution of any forfeited property, or of 
monies under and subject to the provisions of this Subsection, to the 
appropriate local, state, or federal law enforcement agency so as to reflect 
generally the contribution of that agency's participation in any of the 
activity that led to the seizure or forfeiture of the property or deposit of 
monies under and subject to the provisions of this Subsection. The office 
of the district attorney shall administer expenditures from the fund. The 
fund is subject to public audit. Money in the fund shall be distributed in the 
following order of priority: 

(1) For satisfaction of any bona fide security interest or lien. 

(2) Thereafter, for payment of all proper expenses of the proceedings for 
forfeiture and sale, including expenses of seizure, maintenance of 
custody, advertising, and court costs. 

* * * * 

(West 2012). 

Pursuant to R.S. 40:2616(B), all proceeds from the sale of the forfeited property or 
monies collected to satisfy a forfeiture proceeding must be deposited within the Special 
Asset Forfeiture Fund. The statute specifically ranks court costs second in priority after 
the "satisfaction of any bona fide security interest or lien" on the forfeited property. In 
other words, court costs are on the second level or tier of distribution from the Special 
Asset Forfeiture Fund. 

IV. Who Shall Be Responsible for Courts Costs? 

Our office's response to this inquiry will depend upon whether a claimant contests the 
forfeiture of property by filing an answer in a forfeiture proceeding, and if so, whether 
the claimant is cast with court costs in a final judgment. 

It should be noted that if there is no challenge by a claimant to a forfeiture proceeding, 
then all proceeds collected through the sale of the forfeited property or monies collected 
must be deposited with the Special Asset Forfeiture Fund. Then, funds will be 
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distributed according to the levels of priority as set forth in R.S. 40:2616(8). Court costs 
would be recovered second in priority to any security interests or liens. 

In the event a claimant challenges the forfeiture of property and the judge casts the 
claimant with costs per R.S. 40:2612(E) in the judgment, then the claimant is 
individually responsible for such costs. 

It remains our opinion that if a claimant who challenges the forfeiture of property is not 
cast with costs in the final judgment by the court, then neither the State of Louisiana nor 
any political subdivision, including the District Attorney's Office, shall be liable for 
payment (R.S. 13:4521). 

v. Should the Judgment Specify Court Costs? 

Yes. For those reasons addressed earlier, a claimant may be assessed with court costs 
in a forfeiture proceeding, but this assessment should be included in a final judgment. 
Therefore, if the claimant is cast in judgment, our office suggests that the district 
attorney involved in the case specifically include and identify the court costs in the final 
judgment to ensure that these costs are, in fact, included for payment from the claimant. 

We hope that this information sufficiently answers your inquires. If we can be of further 
assistance, please do not hesitate to contact us. 

Very truly yours, 

JAMES D. "BUDDY" CALDWELL 
ATTORNEY GENERAL 

By: 

JDC:KKG:jv 


