
 

 

 
 
 
 
 
 

November 16, 2009 
OPINION 08-0210  

 
 
 
 
 
Honorable Beauregard Torres, III  
Sheriff, Pointe Coupee Parish  
P. O. Box 248  
New Roads, LA  70760  
 
Dear Sheriff Torres:  

 
You have asked for an attorney general's opinion, in light of R.S. 13:3044(B)(5) and 
R.S. 33:1428(A)(1), relative to the propriety of service of jury summons by regular mail 
and the reasonableness of the monetary charges made for such service.  You explain 
that the monetary charge being made for such service is twenty dollars for the service 
and forty-three cents for the postal charge.  
 
R.S. 13:3044(B)(5) reads,  
 

(5) (a)  The clerk shall keep a record of the drawings with a list of all 
the names in the order they are drawn and showing the week for which 
they are to serve.  When the drawing and the proces verbal is complete, 
the clerk shall prepare summons directed to the persons on the list and 
deliver them to the sheriff for service.  The sheriff, at the election of the 
court, may serve such summons by 

 
(b) (i)  personal or domiciliary service, or by registered, 
certified, or regular mail addressed to the juror at his usual 
residence or business address. 
 
 (ii)  When the service is by mail, the date of mailing 
shall be not less than thirty days prior to the date on which 
the addressee is summoned to appear. 
 
 (iii)  When service is by registered or certified mail, the 
sheriff shall attach to his return the return receipt of delivery 
from the United States Post Office showing the disposition of 
the envelope bearing the summons to the juror. 
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R.S. 13:3044(B)(5); R.S. 33:1428(A)(1).  
 
Service of the jury summons in civil proceedings by regular mail is 
proper under statutory provisions.  The sheriff is authorized to 
charge twenty dollars for service of such jury summons, but he 
cannot charge, in addition, his actual postal expense for the 
mailing of that summons. 
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(iv)  When service is by regular mail, the return shall show 
the date of mailing. 

 
 (c)  The return, when received by the clerk, shall form part of the 
record and shall be considered prima facie correct and shall constitute 
sufficient basis for an action to cite persons for contempt for failure to 
appear in response thereto. 

 
As to the monetary charge question, R.S. 33:1428 provides, in pertinent part,  
 

§1428.  Fees in civil matters 
 
 A.  Sheriffs shall be entitled to no more than the following fees and 
compensation of office in all civil matters: 
 

 (1)  For all service and returns of legal documents, 
notices, and subpoenas, twenty dollars. 
 

*          *          *  
 
 (9)  For traveling each mile necessary in going to 
make and returning from service of any process of court, a 
mileage allowance based upon the mileage rate established 
by the division of administration for the use of state owned 
vehicles and all actual expenses incurred in the service of 
the process, but such mileage shall not be charged for a 
greater distance than that of the residence or domicile of the 
party on whom service is made, and when service is made 
upon different parties in the same case by the same officer 
on the same day or official tour, only one mileage shall be 
charged.  This Section shall not be construed to prevent the 
officer from charging mileage as above provided in each 
separate suit. 
 

*          *          *  
 

 (14)  For any services rendered or duties performed 
by the sheriffs not otherwise herein specially provided for, 
they shall be entitled to a fee or commission to be 
determined by agreement with the parties in interest or fixed 
by the court by rule tried in a summary manner in term time 
or in vacation. 

 
 B.  These costs shall be due and collectible as provided for clerks of 
the district courts in ordinary suits and when realized on any process of 
court by collections or sales, except in those parishes where the sheriffs 
collect their fees independently of the clerks. 
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 C.  The fees or commissions provided for in this Section may be 
taxed as costs of court pursuant to Code of Civil Procedure Article 1920. 

 
La. R. S. 33:1428 (Emphasis added.)  
 
Under this statute, it is our opinion that the fee of twenty dollars in civil cases is the 
correct charge for service of jury summons.   See R.S. 33:1428(A)(1).  However, there 
is no provision for the allowance of actual postal expenses in addition to the twenty 
dollar fee.  The provision allowing actual expenses in addition to that set by the statute 
is in R.S. 33:1428(A)(9) and deals only with travel and mileage.   The explicit language 
in R.S. 33:1428(A) emphasized above clearly states that the sheriff shall be entitled to 
“no more than the following fees and compensation of office in all civil matters.”  We 
interpret this language to mean that while the sheriff can charge twenty dollars for 
service of jury summons, he cannot charge, in addition, his actual postal expense for 
the mailing of that summons.  See Attorney General Opinion No. 89-647 [copy 
enclosed], in which this office gave the opinion that the fee set by this statute for a 
service is a “maximum fee.”  
 
Any provision for the sheriffs to receive postage expenses in addition to the current 
statutory fee for service of the jury summonses is a matter thus left to the legislature.  
 
We trust that this opinion has adequately answered your request, but if you have any 
further questions, please do not hesitate to ask them of us.  With warmest personal 
regards, we remain  
 

Yours very truly, 
 

JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
ATTORNEY GENERAL 

 
 
      
            By:       

 RICHARD L. MCGIMSEY 
  Assistant Attorney General 
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R.S. 13:3044(B)(5); R.S. 33:1428(A)(1).  
 
Service of the jury summons in civil proceedings by regular mail is proper under 
statutory provisions.  The sheriff is authorized to charge twenty dollars for service of 
such jury summons, but he cannot charge, in addition, his actual postal expense for the 
mailing of that summons. 
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