
 
 

 
 
 

November 12, 2008 
OPINION 06-0119A 

 
 
 

 
Mr. Anthony “Tony” Falterman     
District Attorney 
23rd Judicial District 
P.O. Drawer 279  
Napoleonville, LA 70390 
 
Dear Mr. Falterman: 
 
This office is in receipt of your request of July 31, 2008 for reconsideration and 
clarification of Attorney General Opinion 06-0119.  Your concerns and the Attorney 
General’s responses to those concerns are presented as follows: 
 
Original Opinion Request 
 
In 2006, Mr. Lane A. Carson, Chief Civil Division of the District Attorney’s Office in St. 
Tammany Parish, requested an opinion from this office concerning the publishing of an 
information report to inform the public about the duties, functions and program offerings 
that are available through the District Attorney’s Office.1 The District Attorney was 
contemplating disseminating an informational report that would be a twelve page color 
publication.  It would specifically include information about victim assistance, domestic 
violence, juvenile, non-support, elderly abuse, worthless checks and civil and criminal 
responsibilities of the District Attorney’s Office.  In addition, it would also provide 
pictures, names, office addresses, telephone numbers, facsimile, e-mail and website 
addresses of the District Attorney, Assistant District Attorneys and various employees 
supplying valuable resources to the community.  An opinion was requested on the 
following: 
 

1. May a District Attorney publish and disseminate an informational 
report regarding the operations of the District Attorney’s Office 
bearing the photographs and names of the District Attorney and 
some of his employees to the citizens of his district with public 
funds? 

 

                                                 
1
 Attached hereto.  

 
90-1-A Public Funds & Contracts 
1-A-1 Advertising 
 
La. Const. Art. XI, § 4 
La. R.S. 18:1465 
La. R.S. 43:111.1 
 
Public funds may be used to disseminate factual, unbiased 
information which contains a public official’s name and/or 
picture(s) if the advertisement falls under one of the 
exceptions listed in La. R.S. 43:111.1. 
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2. Are there any restrictions as to the method of dissemination used, 

i.e. newspaper insert, direct mail, business news stands placement, 
or door to door, etc.? 

 
Original Response to Request 
 
In La. Atty. Gen Op. 06-0119, this office pertinently opined that, “...the District Attorney 
may not use public funds to publish and disseminate an informational report bearing the 
photographs and names of the District Attorney and his employees,” because “[s]uch a 
use of public funds would be a violation of La. R.S. 43:111.1, La. Const. Art. XI, Section 
4 and R.S. 18:1465.”2  
 
Governing Statutory Authority 
 
La. Const. Art. XI, § 4 prohibits the use of public funds to urge the electorate to vote for 
any candidate or proposition, as cited below: 
 

No public funds shall be used to urge any elector to vote for or against any 
candidate or proposition, or be appropriated to a candidate or political 
organization. This provision shall not prohibit the use of public funds for 
dissemination of factual information relative to a proposition appearing on 
an election ballot. 

 
La. Const. Art. XI, §4 (1974) has been reviewed in Godwin vs. East Baton Rouge 
Parish, 372 So. 2d 1060 (La. App. 1st Cir. 1979); writ den. 373 So.2d 527 (La. 1979). In 
Godwin, the court concluded the following: 
 

[La. Const. Art. XI, §4] was obviously intended to protect the public fisc by 
prohibiting expenditure of public funds for expressly proscribed purposes, 
namely, to promote or oppose any candidate for office, to promote or 
oppose the cause of any political organization, or to promote or oppose 
passage of any proposition submitted to the electorate. Additionally, the 
provision is designed to prevent public officials from using public funds to 
support or oppose candidates, parties or propositions. Godwin, supra, at 
page 1063. 

 
La. R.S. 18:1465, contained within Louisiana’s Election Code, adopts the language of 
La. Const. Art. XI, § 4, and provides penalties for a violation of the provision, as stated 
below: 

 
A. No public funds shall be used to urge any elector to vote for or against 
any candidate or proposition, or be appropriated to a candidate or political 
organization. This provision shall not prohibit the use of public funds for 

                                                 
2
  Atty. Gen. Op. 06-0119, p. 3. 
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dissemination of factual information relative to a proposition appearing on 
an election ballot. 
 
B. Whoever violates any provision of this Section shall be fined not more 
than five hundred dollars or be imprisoned for not more than six months, 
or both. On a second offense or any succeeding offense, the penalty shall 
be a fine of not more than one thousand dollars or imprisonment for not 
more than one year, or both. 

 
Further statutory restrictions that prohibit advertisements being paid for with public 
funds are located in La. R.S. 43:111.1, which state as follows: 
 

No public funds shall be used in whole or in part for the payment of the 
cost of any advertisement containing therein the name of any public 
official whether elected or appointed; provided, however, that the 
provisions of this section shall in no case be construed to apply to [1] 
advertisements or notices required or authorized by law to be published or 
[2] to any advertisements placed by any public agency or body authorized 
by law to advertise in the furtherance of its functions and duties.3  

 
Response to request 
 
La. R.S. 43:111.1 clearly provides that an advertisement containing the name of a 
public official may not be paid for with public funds unless the advertisement falls under 
one of the two exceptions listed therein, which state as follows: (1) if the advertisement 
is one required or authorized by law to be published or (2) if the public agency or body 
is allowed by law to advertise in the furtherance of its functions and duties.   
 
Initially, it is important to define the meaning of the word “advertisement” as used in La. 
R.S. 43:111.1.  Since no definition is offered in La. R.S. 43:111.1, this office believes 
that the statute, read in conjunction with the constitutional and other statutory provisions 
dealing with the same subject matter, indicates that the intended definition of “advertise” 
is “to give notice to, inform or notify, give public notice of”.4  Accordingly, we believe the 
term advertisement, as it appears in La. R.S. 43:111.1, refers to informational and 
factual publications and not to promotional or advocacy publications.   
 
Moreover, the appearance of a picture of a public official on a publication is not 
specifically addressed in either La.R.S. 43:111.1 or in La. Const. Art. XI, §4 or La. R.S. 
18:1465.  This office has previously rendered opinions treating a picture the same as a 

                                                 
3
 The language indicates that the propriety of disseminating publications primarily depends on whether 

the advertisement is authorized by law or furthers the public official’s functions and duties. 
 
4
 See Black’s Law Dictionary. 
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name for purpose of applying the provisions of La. R.S. 43:111.1.5  Those portions of 
those opinions are recalled and vacated.  Since La. R.S. 43:111.1 prohibits only the use 
of a name, the use of a picture cannot, by itself, serve as a basis for a violation of this 
statute.  A publication which does not contain a picture(s) and/or name of a public 
official can of course, based on its content alone, violate the proscriptions of La. Const. 
Article XI §4 and La. R.S. 18:1465.6  However, a publication which does not contain a 
picture(s) and/or name of a public official and which, by content alone, does not violate 
La. Const. Article XI §4 or La. R.S. 18:1465, could conceivably be converted to a 
prohibited publication by the adding of a picture(s) or name of a public official.  Because 
there is no automatic violation of these provisions by the use of a name or a picture, a 
determination of whether the addition of such item(s) to a publication is a violation would 
be made on a case by case basis considering a totality of the circumstances 
surrounding the publication.7   For example, a public official should consider the 
following factors before disseminating a publication: the duties and functions of the 
political office; the content of the publication and picture(s); frequency and timing of the 
publication; placement and size of the name and/or picture(s) of the public official; the 
form of the publication; and whether all the facts taken together have the effect of 
furthering the official’s functions and duties.8 

                                                 
5
 See Atty. Gen. Ops. 07-0028, 83-179 and 75-75-589, which interpret La. R.S. 43:111.1 as prohibiting 

the use of public funds to pay for any advertisement that contains the name of any public official.  We 
note that these prior opinions, including 06-0119, take a categorical approach inconsistent with the 
statutory provisions and other prior opinions in that they fail to consider the weighing of factors necessary 
to determine if an advertisement at issue falls under one of the exceptions provided in La. R.S. 43:111.1. 
 
6
 This office has consistently recognized the distinction between the valid governmental function of 

providing the public information and the ultra vires activity of public relations.   Atty. Gen. Op. 06-0196, 
03-0319, 92-127.  Our opinions have determined that the use of public funds to disseminate 
advertisements that promote or defeat any candidate or proposition, or to manipulate public opinion is 
prohibited.  Atty. Gen. Op. 05-0154, 03-0319 and 05-0154.    
 
In Attorney General Opinion 90-126A, we stated:  “Without specific, express authorization from the 
legislature by statute (i.e. drug education, economic development, etc.), the use of public funds to finance 
public relation techniques to manipulate public opinion on public issues to create a body of public opinion 
favorable to a public official or entity, is ultra vires. The use of public funds to provide a public information 
function to a state office [or other public entity] is integral to its constitutional and/or statutory power and 
function, and is lawful if its intent is to be factually informative to the public... It is the purpose for which 
the public funds are spent, and the intent of the public agency or official which makes the expenditure, 
which controls the legal character of the expenditure.”  
 
7
 It is important to note that this office is not a finder of fact, and cannot make a determination as to 

whether an advertisement is in violation of the applicable law; such a determination could only be made 
by the courts in their role as factfinders.  Atty. Gen. Op. 04-0370. 
 
8
 The type of advertisement should be carefully chosen to determine the best method of relaying factual 

information to the public in order to avoid ultra vires activity.   
 
Attorney General Opinion No. 91-634, which considered the legality of correspondence a Parish 
Councilman proposed to send to the residents of his district with public funds, notes that the distinction 
between what is and is not prohibited under these provisions of law is not always clear. Specifically, the 
opinion states that, “Relevant factors that may be considered to determine the propriety of a particular 
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However, the addition of a name (but not a picture) to an advertisement is a violation 
unless the advertisement falls under the two specified exceptions set forth in La. R.S. 
43:111.1.  These exceptions clearly rely upon the existence of legal authority either to 
place the ads or to advertise in the furtherance of the functions and duties of the public 
agency or body.  Application of the second exception depends in part on a 
determination as to whether the advertisement in question furthers the functions and 
duties of the office. This office has previously opined that dissemination of purely 
informational publications to the public regarding the functions and services of a public 
agency or body and access thereto is “integral to its constitutional and/or statutory 
power and functions.”9  We believe, therefore, that a public official’s office has legal 
authority to advertise in the furtherance of the functions and duties of that office.  A 
public official may use public funds to disseminate purely factual, unbiased information 
about projects and programs to the citizenry, in the furtherance of his/her functions and 
duties.10  As a result, the inquiry as to whether an ad furthers the functions and duties of 
the agency or body, just like the inquiry as to a possible violation of La. Const. Article XI 
§4 and La. R.S. 18:1465, would be determined on a case by case basis, and 
consideration would have to be given not only to the content of the publication but the 
totality of the circumstance surrounding its publication. 
 
Based upon the facts originally presented this office in Attorney General Opinion 06-
0119, the proposed report would be a twelve page color publication which would 
specifically include information about victim assistance, domestic violence, juvenile, 
non-support, elderly abuse, worthless checks and civil and criminal responsibilities of 
the District Attorney’s Office, and would also provide pictures, name, addresses, 
telephone numbers, facsimile, e-mail and website addresses of the District Attorney, 
Assistant District Attorneys and various employees supplying valuable resources of the 
community, it is the opinion of this office that the report, itself, would not violate La. 
Const. Art. XI, §4, La. R.S. 18:1465 or La. R.S. 43:111.1.   
 

                                                                                                                                                             
expenditure include an examination of the purpose for the expenditure of public funds, the intent of the 
public agency and the reasonable effect such expenditure would have upon the electors.”  Atty. Gen. Op. 
76-307, 79-1191, 89-418 and 90-126A. 
 
Accordingly, this office has consistently opined that whether a particular advertisement document 
containing the name and/or picture of any public official is prohibited should be determined by (1) the 
purpose of the expenditure of public funds, (2) the intent of the public agency, and (3) the reasonable 
effect of the publication on the general public.   Atty. Gen. Ops. 05-0154, 91-634, 76-307, 79-1191, 89-
418 and 90-126A.  
 
9
  Atty. Gen. Op. 05-0154, p.3, quoting Opinion No. 90-126A, p.3.   

 
10

  See Att. Gen. Op. 06-0196 and 04-0370.  The prohibitions of La. Const. Art. XI, § 4, La. R.S. 18:1465 
and La. R.S. 43:111.1 against advertisements paid for with public funds does not apply to the 
dissemination of purely factual information which does not have the intent to manipulate public opinion.  
See Atty. Gen. Op. 06-0196, 93-78, 92-484 and 92-127.   
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In addition, while the constitutional provision and statutes cited do not specifically 
address the methods of dissemination of a facially acceptable publication, they do 
address the concepts of promotion and opposition of candidate and propositions (La. 
Const. Art. XI § 4, La. R.S. 18:1465) and furtherance of functions and duties of a public 
body (La. R.S. 43:111.1).  The method of dissemination as well as its frequency and 
timing are factors which can affect a determination of these concepts.  Accordingly, the 
method of dissemination as well as frequency and timing can be, and should be, 
considered in the totality of circumstances surrounding a publication to determine if it is 
a violation of the cited constitutional and statutory provisions, e.g. repeated door to door 
canvassing with printed material in close proximity to an election of a public official 
might convert an otherwise acceptable publication into a prohibited publication urging 
support for a candidate, while such activity performed the day after an election might 
not.  These factors cannot be weighed independent of each other and since the request 
did not provide information on these particular circumstances we cannot opine as to the 
impact which they may have on the legality of the proposed publication. 
 
In view of the above, it is therefore our opinion that a public official may advertise and/or 
disseminate a publication to inform the public about activities, duties, functions, projects, 
programs, etc., of the public entity or office, if the advertisement falls under one of the 
two exceptions described in La. R.S. 43:111.1.  In addition, the advertisement must be 
purely factual, informative and unbiased, and not attempt to promote or oppose a 
political candidate, political organization, or proposition submitted to the electorate.  The 
official’s name, picture and contact details may be included on the publication in order to 
inform the public of the individual and public office disseminating the information, and to 
provide contact information if such is in furtherance of his/her functions and duties.  
Nevertheless, if a publication has the effect of promoting or opposing a political 
candidate, political organization, or proposition submitted to the electorate, the 
advertisement would be ultra vires and the public official would be subject to penalties. 
 
We hope this sufficiently answers your inquiry, but if we can be of further assistance, 
please do not hesitate to contact us.  
 

Yours very truly, 
 

JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
ATTORNEY GENERAL 

 
 

   BY: _______________________________  
  Meridith J. Trahant 
      Assistant Attorney General 
 
JDC:  MJT 
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1-A-1  Advertising 
 
La. Const. Art. XI, § 4 
La. R.S. 18:1465 
La. R.S. 43:111.1 
 
Public funds may be used to disseminate factual, unbiased information which contains a 
public official’s name and/or picture(s) if the advertisement falls under one of the 
exceptions listed in La. R.S. 43:111.1. 
 
Mr. Anthony “Tony” Falterman 
District Attorney 
23rd Judicial District 
P.O. Drawer 279  
Napoleonville, LA 70390 
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DATE RELEASED:  November 12, 2008 
 
MERIDITH J. TRAHANT 
Assistant Attorney General 
 


