
 
 
 
 
 

June 17, 2008 
OPINION 08-0131 

 
 

Mr. Freddie Baglio 
P.O. Box 837 
Independence, LA  70443 
 
Dear Mr. Baglio: 
 
You advise this office that you currently work as a deputy sheriff for the 
Tangipahoa Parish Sheriff’s Office.  If elected to the office of constable, you ask if 
you may continue to serve as deputy sheriff. 
 
The Dual Officeholding and Dual Employment Laws, R.S. 42:61, et seq., govern 
our response to your question.  For purposes of dual officeholding, the position of 
deputy sheriff is considered an appointive office under R.S. 42:62(2) because it is 
an “office in any branch of government…which is specifically established or 
specifically authorized by the…laws of this state…and which is filled by 
appointment…by an elected…public official.” The sheriff is an elected public 
official pursuant to constitutional provision. See LSA-Const. Article V Section 27 
(1974). 
 
Further, the position of deputy sheriff is specifically authorized by law, as R.S. 
33:1433 states “the sheriff of each parish…. may appoint as many deputies as 
necessary” and further provides that a deputy’s “appointment and oath must be 
entered on the records of the court”. 
 
A constable holds local elective office.  R.S. 42:63(D) generally prohibits a 
person holding an elective office in a political subdivision of the state from 
holding at the same time a full-time appointive office.  Because you work as a 
full-time1 deputy sheriff, R.S. 42:63(D) would initially prevent you from holding at 
the same time any elective office. 
 
However, the law provides an exemption from the prohibition of R.S. 42:63(D) 
which is applicable in your case.  R.S. 42:66(L)(2)(a) states: 

 

                                                 
1
 R.S. 42:62(4) states "full time" means the period of time which a person normally works or is expected to 

work in an appointive office or employment and which is at least seven hours per day of work and at least 
thirty-five hours per week of work. 
 

78 DUAL OFFICEHOLDING 
 
R.S. 42:66(L)(2)(a) 
 
A deputy sheriff may at the same time hold the office of part-time 
constable of a justice of the peace court whose jurisdiction has a 
population of fifteen thousand or fewer persons according to the 
1990 federal decennial census.   



Mr. Freddie Baglio 
OPINION 08-0131 
Page 2 
 

(2)(a) Nothing in this Part shall be construed to prohibit a deputy 
sheriff from holding the office of part-time constable of a justice of 
the peace court whose jurisdiction has a population of fifteen 
thousand or fewer persons according to the 1990 federal decennial 
census, or from holding the office of part-time constable or part-
time marshal of a city court in a municipality with a population of ten 
thousand or fewer persons according to the 1990  federal decennial 
census, provided such person held both the office of deputy sheriff 
and the office of constable or marshal prior to January 1, 1997. 

 
If elected, you will hold the office of part-time2 constable of a justice of the peace 
court whose jurisdiction has a population of fifteen thousand or fewer persons; as 
a result, you are allowed to continue to serve as a full-time deputy sheriff. 
 
You advise that the current incumbent of the elected office of constable works as 
a part-time deputy sheriff. We advise that he is similarly exempted by R.S. 
42:66(L)(2)(a).  Further, you state he holds full-time employment “serving papers” 
with the district attorney’s office.  While R.S. 42:62(D) prohibits one from holding 
employment in the same political subdivision in which he holds elective office, 
there is no apparent violation of the dual-officeholding law here insofar as the 
district attorney’s office and the justice of the peace court are separate political 
subdivisions.3  Thus, if he is re-elected to the office of constable, he may 
continue to hold employment with the district attorney’s office, while serving as a 
part-time deputy sheriff. 
 
We hope the foregoing is helpful to you.  Should you have other questions in 
which we may provide assistance, please contact this office.  
 
      Very truly yours, 
 
      JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
      ATTORNEY GENERAL 
 
     BY: ________________________________ 
      KERRY L. KILPATRICK 
      ASSISTANT ATTORNEY GENERAL 
KLK:arg 

                                                 
2
R.S. 42:62(5) states "part time" means the period of time which a person normally works or is 

expected to work in an appointive office or employment which is less than the number of hours of 
work defined in this Section as full time. 
 
3
 R.S. 42:62(9) states: “political subdivision" means a parish, municipality, and any other unit of local 

government, including a school board and a special district, authorized by law to perform governmental 
functions. In addition for the purposes of this Part, mayor's courts, justice of the peace courts, district 
attorneys, sheriffs, clerks of court, coroners, tax assessors, registrars of voters, and all other elected 
parochial officials shall be separate political subdivisions. 
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R.S. 42:66(L)(2)(a) 
 
A deputy sheriff may at the same time hold the office of part-time constable of a 
justice of the peace court whose jurisdiction has a population of fifteen thousand 
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