
 
 
 
 
 
 

February 8, 2008 
OPINION NO. 07-0160 

 
 
Mr. Neal Johnson 
Assistant District Attorney 
Fourth Judicial District 
P. O. Box 1652 
Monroe, LA  71210  
 
Mr. James E. Mayo 
Mayor, City of Monroe 
P.O. Box 123 
Monroe, LA  71210 
 
Dear Messrs. Johnson and Mayo: 
 
In November 2005, the City of Monroe entered into a Transit Advertising Contract 
with a local company to sell advertising space on buses and bus benches.  The 
buses are owned and operated by the City of Monroe.  The bus benches belong 
to the advertising company but are placed on City of Monroe right of ways.  You 
have requested an opinion of the Attorney General regarding whether the 
purchase of commercial advertising space on a city bus by a political candidate 
violates any state laws. 
 
Your opinion request included a copy of Section 2.11 (Character of 
Advertisements) from the Monroe Transit System (MTS) Advertising Contract for 
November 1, 2005 – October 20, 2015, which states in pertinent part: 
 

Immoral, vulgar, disreputable or other advertisements 
that may be offensive to the public shall not be 
accepted.  MTS also expressly reserves the sole right 
to refuse any advertisement which may be construed 
to reflect its support for a particular product, service, 
idea, political viewpoint, or point of view. 
 
Advertising of tobacco products is expressly 
prohibited and will not be displayed on or in MTS 
buses or at MTS bus stops. 
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LSA-R.S. 18:1470 
 
 
Political campaign signs cannot be displayed on buses owned and 
operated by the City of Monroe. 
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Political advertising shall be accepted on a 
prepaid, cash basis only, and shall be permitted 
on a first-come, first-serve basis. (Emphasis 
Added). 

 
However, La. R.S. 18:1470 states: 
 

Notwithstanding any other provision of law to the 
contrary, political campaign signs shall not be 
erected, displayed or posted on any publicly 
owned property or right of way, or to or on any public 
utility pole or stanchion. 

 
In addressing you question, certain rules of statutory construction are helpful.  
The words of a law must be given their generally prevailing meaning.  La. C.C. 
Art. 11.  The word “shall” is mandatory.  La. R.S. 1:3.    The statute provides that 
“political campaign signs shall not be erected…on any publicly owned property.”   
Because the buses are owned and operated by the City of Monroe, they are 
public property.  Allowing political signs to be posted on the buses violates La. 
R.S. 18:1470 
 
Accordingly, it is the opinion of this office that political campaign signs cannot be 
displayed on buses owned and operated by the City of Monroe. 
 
We trust this adequately responds to your request.  If you have any additional 
questions or comments, please do not hesitate to contact our office. 
 
      Yours very truly, 
 

JAMES D. “BUDDY” CALDWELL 
ATTORNEY GENERAL 

 
By: ___________________________ 

WILLIAM P. BRYAN, III 
Assistant Attorney General 

JDC/WPB, III/sfj 
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36 ELECTIONS – Campaign Practices  
 
LSA-R.S. 18:1470 
 
Political campaign signs cannot be displayed on buses owned and operated by 
the City of Monroe. 
 
Mr. Neal G. Johnson 
Assistant District Attorney 
Fourth Judicial District 
P.O. Box 1652 
Monroe, LA  71210 
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P.O. Box 123 
Monroe, LA  71210 
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William P. Bryan, III 
Assistant Attorney General 
 


