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OPINION 07-0314 

 
 

 
 
Ms. Nicole A. Fontenot 
Deputy Clerk of Court 
P. O. Box 347 
Ville Platte, LA  70586 
 
Dear Ms. Fontenot: 
 
You advise this office that you are a deputy clerk serving the Evangeline Parish Clerk of 
Court’s Office.  You ask if you may also be a member of the democratic parish 
executive committee. 
 
Although the position as member of a party parish executive committee is provided for 
as an elective office in the Louisiana Election Code, R.S. 18:444,1 for the purposes of 
the Louisiana Dual Officeholding Law, R.S. 42:61, et seq., Section 42:62(1) defines 
“elective office” and specifically excludes all political party offices from that definition. 
R.S. 42:62(1) states: 
 

(1) “Elective office” means any position which is established or authorized 
by the constitution or laws of this state or by the charter or ordinances of 
any political subdivision thereof, which is not a political party office and 
which is filled by vote of the citizens of this state or of a political 
subdivision thereof. (Emphasis added). 

 

   
Thus, the prohibitions of the dual-officeholding law, which necessarily requires review of  
two or more offices or employments as defined therein, are inapplicable in this instance.  

                                            
1
 R.S. 18:444(A) & (B) state: 

A. Qualifications of members. A  member of a parish executive committee of a recognized political party shall meet 
the qualifications established by the rules and regulations of the state central committee of that recognized political 
party. The qualifications for membership on parish executive committees of a recognized political party shall be 
uniform throughout the state. 
B. Election and term. (1) Members of a parish executive committee of a recognized political party shall be elected 
every four years at the same time as the presidential preference primary election. The term of office shall not extend 
beyond the time for which the member was elected. Notwithstanding this provision, members elected in 1991 shall 
serve until their successors are chosen. 

 
78 Dual Officeholding 
 
R.S. 18:444; R.S. 42:62(1) 
 
Dual-officeholding provisions are inapplicable to deputy clerk’s 
proposed membership with a party parish executive 
committee, as the latter position is not an elective office for 
purposes of dual-officeholding. 
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Assuming you meet the requirements of R.S. 18:444, you may hold a position with the 
democratic parish committee without concerns vis-à-vis the dual-officeholding 
provisions. 
 
The opinion of this office is limited to the application of the dual-officeholding laws and 
does not consider any civil service rules or employer policy provisions to the contrary. 
 
 
      Very truly yours, 
 
      CHARLES C. FOTI, JR. 
      ATTORNEY GENERAL 
 
 
 
     BY: ________________________________ 
      KERRY L. KILPATRICK 
      ASSISTANT ATTORNEY GENERAL 
 
KLK:ams 
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