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You requested the opinion of this office concerning meetings of the Republican Parish
Executive Committee of Plaquemines Parish (the "Executive Committee”). You first ask
whether the Executive Committee is a public body subject to Louisiana’s Open Meetings
Law, La. R.S. 42:11, ef seq. Second, you ask whether the Plaguemines Parish
Government must provide the Executive Committee with a meeting place free of charge.
For the reasons that follow, we answer both questions in the negative.

“Every meeting of any public body shall be open to the public unless closed pursuant t0”
specific statutory exceptions. La. R.S. 42:14(A). The Open Meetings Law defines “public
body” as follows:

"Public body" means village, town, and city governing authorities; parish
governing authorities, school boards and boards of levee and port
commissioners; boards of publicly operated utilities; planning, zoning, and
airport commissions; and any other state, parish, municipal, or special
district boards, commissions, or authorities, and those of any political
subdivision thereof, where such body possesses policy making, advisory,
or administrative functions, including any committee or subcommittee of any
of these bodies enumerated in this paragraph.

La. R.S. 42:13(A)(3).

This office has previously observed that parish executive committees are not public
bodies for the purposes of the Open Meetings Law and not bound by the statutes’
requirements. La. Atty. Gen. Op. No. 89-67. See also La. Atty. Gen. Op. No. 96-227
(explaining that members of a parish executive committee are not “public officers” under
state law). We see no reason to depart from those prior opinions, which we attach for
your reference. It is therefore the opinion of this office that the Executive Committee is
not a public body for the purposes of the Open Meetings Law.
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You next ask whether the law obligates the Plaquemines Parish Government to provide
a cost-free meeting place for the Executive Committee. With regard to the first meeting
of the members of a parish executive committee after an election, La. R.S. 18:444(C)(1)
provides that the newly-elected members “shall meet at the parish courthouse.” The
statute is silent as to any required venue for subsequent meetings. As such, we have
advised that “it is within the committee's power to adopt rules and regulations governing
where the parish executive committee's subsequent meetings are to be held.” La. Atty.
Gen. Op. No. 04-0200.

Because La. R.S. 18:444(C)(1) requires the Executive Committee to hold its first post-
election meeting at the Plaquemines Parish Courthouse, the courthouse should be
provided to the Executive Committee free of charge. However, we were unable to locate
any legal authority imposing a duty upon the Plaquemines Parish Government to provide
the Executive Committee with a meeting place for subsequent meetings." It is therefore
the opinion of this office that the Plaquemines Parish Government is not required to
provide a meeting place for the Executive Committee free of charge, except for the
Executive Committee’s first meeting after the election, which must be held at the parish
courthouse.

We trust this adequately responds to your request. However, if our office can be of further
assistance, please do not hesitate to contact us.

With best regards,

JEFF LANDRY
ATTORNEY GENERAL -
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‘Alexandér T. Reinboth
Assistant Attorney General
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* indeed, we question whether such an arrangement would violate La. Const. art. VIi, § 14.(A). See, e.g.
La. Atty. Gen. Op. No. 09-0315 (school board violates La. Const. art. Vil, § 14(A) by permitting non-profit
entity to use school facility free of charge}.



